En reisende i faglig omsorg
Med bobilen som kontor og hjem, reiser Sven Forsbakk fra Steinkjer i sør til Andøya i nord for å sikre at lærlingene hos Nordvik får topp oppfølging.
– Jeg har verdens beste jobb, selv om det kan bli opp mot 100 reisedøgn i året, sier Forsbakk.
For det er ikke et rent lite område han skal betjene. En rundtur til alle bedriftene betyr en kjøretur på 170 mil.
Livets skole
Nøkkelordet her er Nordvik Fagskole. For et selskap som satser meget tungt på lærlinger – i år har de 38 – så er det alfa og omega å sørge for at disse unge menneskene blir tatt godt i mot.
– De kommer rett fra skolebenken og for de fleste er dette et første møte med en arbeidsplass. Da er det vår oppgave å skape en så trygg og forutsigbar ramme som mulig.
De som kjenner Forsbakk godt beskriver ham som en mann med en fast hånd og et lunt smil. En beskrivelse Forsbakk ikke protesterer på:
– Jeg blir jo litt «pappa» for lærlingene. Samtidig er jeg opptatt av å ikke stryke dem med hårene. Jeg er om mulig enda strengere enn det prøvenemnda er, nettopp for at de skal kunne klare fagprøven når den dagen kommer.
Klump i halsen
Og når en av hans kandidater kan gå ut med fagbrevet i hånda, er det ikke fritt for at Forsbakk kjenner på en klump i halsen.
– Jeg blir veldig stolt på vegne av disse unge menneskene som har stått på og kommet seg gjennom nåløyet.
Lærlinger er den klart viktigste måten å sikre ny og kompetent arbeidskraft. Det er en stor mangel på fagfolk i bransjen, og konkurransen om de beste er skarp. Det er her Nordvik Fagskole kommer inn med et unikt fortrinn.
– Vi har en meget tett oppfølging som gjør at den enkelte lærlingen får interessante oppgaver fra dag én.
Unik mentor-ordning
Grunnen til at dette er mulig er en mentor-ordning hvor hver lærling får jobbe sammen med en av de som selv nettopp har tatt fagbrev. Dette betyr igjen at mentoren vet veldig godt hvordan det er å skulle tilpasse seg en ny hverdag og store mengder ny kunnskap.
Samtidig er det ikke bare et fag og teknikker som skal læres:
– Vi er også med på å bygge mennesker. Vi formidler holdninger og verdisyn. Nordvik er veldig bevisst på det enorme ansvaret man tar på seg når en lærling kommer inn i bedriften, understreker Forsbakk.
Ekte håndverk
Han har selv lang fartstid i en bransje hvor han startet i 1983. Det blir 38 år med rivende utvikling og teknologiske kvantesprang. Men selv om det i dag finnes avanserte datasystemer og mye elektronikk i bilene, er det ikke bare å plugge dem inn i en maskin for å fikse ting.
– Nei, vi er helt avhengige av dyktige fagfolk som vet hvordan er bil er skrudd sammen. Ekte håndverk går aldri av moten, sier Forsbakk.
Elsker å lære bort
Hva er så motivasjonen bak innsatsen til Forsbakk?
– Det er utrolig givende å få lov til å lære bort et fag jeg selv brenner for. Jeg trives virkelig i «lærer-rollen».
Når bedriftene er plassert på både små og store plasser, er bobilen gull verdt. På sine rundturer har Forsbakk radioen nesten alltid innstilt på NRK P1. Rent musikalsk er han rimelig vidtfavnende med både Terje Tysland og ZZ Top på favorittlisten.
Og da må vi jo bare spørre: Hvilket område er vakrest å kjøre gjennom?
– Lofoten og Vesterålen, kommer det kontant.
For dette er regioner som er magiske både sommer og vinter med grønne fjell som stuper rett ned i havet og et vidunderlig vinterlys som ligger som et lag med rosa melis på fjelltopper som Vågakallen og Higravtindan.
Konklusjon?
– Det finnes ikke noe bedre enn å få jobbe med mennesker som brenner etter å lære noe nytt.